dilluns, 27 de juliol del 2009

Finançament injust



Com valencianista no podia deixar de dedicar una entrada del meu blog al nou acord de finançament al que ha arribat el govern central amb algunes comunitats autònomes, però que ens afecta a tots.


No sé perquè, este nou sistema de finançament em recorda a un quadre de Sorolla: "I encara diuen que el peix està car". Per si algú no coneix aquest famós quadre, es veu un pescador ferit greument mentre pescava, ajudat per alguns companys envoltats de les eines de la pesca.
Jo diria el mateix del finançament autonòmic: "I encara diuen que els valencians som insolidaris"
Després de molts anys de balances fiscals negatives per al País Valencià (que per cert el govern central es negava a publicar). Ara per primera vegada s'ha tingut en compte el criteri de la població (!). Això en teoria ens beneficia perquè el País Valencià és un dels més densament poblats. Però encara així i tot estem molt per sota de la mitjana de finançament per habitant (2.657 front als 3.070 de la mitjana)

Amb aquest nou repartiment dels pressupostos de l'estat se minimitza una miqueta el gran dèficit fiscal que patim els valencians des de fa dècades. Per si algú no ho sap, el dèficit fiscal es dona quan una comunitat autònoma rep menys que el que aporta a l'estat. El cas del País Valencià és un exemple molt clar de Comunitat Autònoma deficitària perquè paguem molt més del que rebem de l'estat (una diferència d’uns 5000 milions aproximadament l'última vegada que publicaren les balances fiscals a l'any 2008, i abans era molt pitjor).

M’agradaria donar una notícia a tota la gent que se queixa de que al País Valencià (o altres comunitats autònomes) som uns insolidaris, que ens volem quedar amb tots els diners d'Espanya, eixos diners que el govern central reparteix amb tanta desigualtat, ixen dels nostres impostos, no ens deixem enganyar, l'estat té diners per a repartir-los entre les diferents comunitats autònomes perquè els ciutadans i les empreses paguem impostos. Per això quan diuen: "esta o l'altra comunitat autònoma vol quedar-se amb tots els diners d'Espanya" hauria que explicar d'on ixen eixos diners i que la gent sàpiga que unes comunitats autònomes paguem més que altres per una senzilla raó: perquè ací n'hi ha més activitat econòmica, més industria, més comerç, més turisme, etc.

I de tot això patim les conseqüències el ciutadans que vivim al País Valencià: més trànsit a les carreteres, més embussos, més problemes per a poder trobar aparcament, habitatges més cars, més llistes d'espera a la Seguretat Social, més contaminació, col·legis en barracons, més estres, etc.

No obstant n'hi han altres comunitats autònomes que no tenen tots eixos problemes perquè tenen una densitat de població molt més baixa (Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, etc.) totes estes comunitats autònomes tenen un nivell de vida molt més alt que el nostres i algunes també tenen una renta per càpita molt més alta que la nostra. Però encara així i tot, diuen que nosaltres som uns insolidaris perquè volem rebre un finançament més just i no volem que eixes comunitats autònomes que han estat rebent molt més del que aportaven a l'estat continuen gaudint d'eixos privilegis.

Ja està bé. El criteri que haurien de seguir per a calcular el finançament necessari per a cada comunitat autònoma hauria de ser el de qualitat de vida dels seus habitants. Les comunitats que tenen un sistema sanitari deficitari com la nostra deurien rebre inversions de l'estat fins a que estigueren al mateix nivell de la mitjana de tot l'estat espanyol, el mateix amb l'educació, carreteres, ferrocarrils, etc.

El que haurien de fer eixos habitants que viuen comunitats autònomes que tenen una balança fiscal positiva i disfruten de molts privilegis que nosaltres no tenim és vindre a viure una temporadeta al País Valencià per a que saberen què significa treballar i viure en unes condicions molt més precàries que ells, ja veurien com se'ls canviava la idea de quines són les comunitats autònomes més necessitades de finançament.

I tot açò per què està passant? Per què estem quedant-se una vegada més a la cua de les comunitats autònomes?
Doncs perquè tenim un govern autonòmic feble que se plega davant les exigències de la seu central del PP a Madrid, ja té prou problemes el molt poc honorable president de la Generalitat Valenciana com per a preocupar-se del finançament de la Comunitat a la que representa, ja té prou en que no el tiren del partit per corrupte, per ajuntar-se amb males companyies...

2 comentaris:

jblancov ha dit...

David tio, respeto tu opinión, pero si el dinero que llega se emplease bien, y no se gastasen 90 millones (que se dicen pronto) del bolsillo de los valencianos en el puto evento de la formula 1, de este fin de semana pasado, yo este año podría dar clases en el instituto que me ha tocado con proyectores en las 3 aulas donde impartiré clases.
J.Blanco

David ha dit...

Hola Jose, me alegra ver que lees mi blog y agradezco tu comentario.
En eso que dices tienes razón pero de todas maneras, los 90 millones que se han gastado en la F1 son una miseria en comparación con los más de 5000 millones de euros que paga la Comunidad Valenciana de más de lo que le corresponde (déficit fiscal)
Tambien cabria que preguntar en qué se gastan las otras comunidades autónomas esos miles de millones de más que los valencianos pagamos al estado. No te parece?

Por poner poner un ejemplo, la Comunidad de Aragón se gastó 150 millones de los presupuestos del estado solamente en desmontar la expo que hicieron sobre el agua en Zaragoza. Y ese es un evento que no tiene ni muchísimo menos la misma repercusión que la F1. Y seguro que todas las aulas de los institutos de esa Comunidad tienen proyectores y los niños no van al colegio en barracones ni tienen tantas colas en la Seguridad Social como tenemos en la Comunidad Valenciana. No te parece injusto?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...