dissabte, 18 de setembre del 2010

Acte de presentació de les festes de moros i cristians de Catarroja

Enguany, degut a una sèrie de circumstàncies, no he pogut participar molt en les festes de moros i cristians de Catarroja, tan sols vaig participar el dia del “alardo” (estranya paraula que, no sé perquè, utilitza el president de la nostra filà per a referir-se a la ambaixada o presentació de “filaes”), aquest singular acte, va estar graciòs, poguérem gaudir d'una curiosa explicació històrica de la nostra regidora de Cultura i Festes de Catarroja (MAL) ens va deleitar als assistents amb una xicoteta introducció de l'acte abans de donar la paraula a l'alcaldessa que com sempre va dedicar unes emocionades paraules d'homenatge al difunt alcalde Francisco Xirivella ( a este home sembla que volen beatificar-lo, com si la gent no sabera com de mal alcalde i mala persona era).


El cas és que la regidora de Cultura i Festes, ens va donar una “lliçó” de història a tots els presents, va dir que enguany es donava la curiosa coincidència de que el nom de les “filaes” capitanes, coincideix amb els noms dels dos liders del bàndol moro i cristià quan la conquesta del Regne de València: Jaume I i Al-Azraq i que este acte serviria per a commemorar l'acord que hi va haver entre el rei musulmà i el cristià, en virtut del qual, el rei moro va rendir-se a canvi d'unes concessions que li va fer el rei cristià. Tot això seria molt bonic i molt curiós si no fora perque Al-Azraq no era el rei moro de València sinò un cabdill que mai va rendir-se davant els cristians fins que va morir lluitant contra les tropes del rei Jaume I, el rei moro de València era Abd Zayd Abad al-Rahman (Abú Zeid).

Ja que esta senyora no coneix la història del País Valencià i que tampoc sembla estar interssada en conèixer-la, perque no li haguera costat res buscar una miqueta per Internet i així no hauria dit eixa tonteria, podria deixar el càrrec de regidora de Cultura i Festes i que s'encarregara alguna altra persona amb més coneixements o, al menys amb més interés per la cultura que segur que a Catarroja n'hi han moltes persones molt més qualificades que ella per a eixe càrrec, l'únic problema és que segurament cap altre regidor de la coalició PP-UV que ens governa tindria eixe mínim d'interés per la cultura que cabria esperar d'un regidor/ra de cultura.

8 comentaris:

malvadocaravel ha dit...

Alguns que tenim algo més d´edat sabem que el nom de la filà no es casual.
I que a l senyoreta Mª Angels li escriu algú els discursos. sobre tot els de història manipulada,

malvadocaravel ha dit...

a propòsit com estava el all i pebre

David ha dit...

Moltes gràcies pels teus comentaris Malvadocaravel,

He sentit parlar dels rumors que diuen que alguns membres de la filà Al-Azraq són blavers i per això li posaren eixe nom a la filà perque Al-Azraq vol dir "el d'ulls blaus", però m'imagine que això són tan sols rumors. Supose que te referies a això, no?

L'allipebre va eixir molt bé, una llàstima que no vingueres t'ho hagueres passat molt bé.

malvadocaravel ha dit...

QUAN ES VA FUNDAR LA FILÀ LA INFORMACIÓ QUE TENIEN ERA ESTA "AL-AZRAQ ANOMENAT EL BLAU ( LA INFORMACIÓ DE "EL DELS ULLS BLAUS" ELS HA VINGUT A TRAVES D'INTERNET RECENTMENT ) VA LLIURAR UNA BATALLA O ESCARAMUSSA A CATARROJA" ? I ELS VA VINDRE DE PUTA MARE.
EL RIGOR HISTÒRIC ? EL DESCONEC , EL RUMOR "BLAVERO" ES CERT

EN QUANT A L'ALL I PEBRE SI VAIG ESTAR ( FA 16 ANYS QUE FORME PART DEL JURAT), SI ES PRESENTAREU AL CONCURS ESPERE QUE EL VOSTRE FORA DELS BONS ENCARA QUE SENSE PRÈMI ,

David ha dit...

No, nosaltres no ens presentàrem al concurs, férem un allipebre per als amics i simpatitzants del Bloc fora de concurs, però isqué molt bé. Estic segur de que si haguérem participat en el concurs hauriem tret algun premi.

De totes maneres el més important de tot va ser l'ambient festiu que es creà entre tots els participants, s'ho passàrem molt bé.

Toni En Blanc ha dit...

Tal vegada no és que no es vulguen preocupar, simplement que volen fer creure, o creuen directament, que eixa història és real i punt... De tota manera, és molt fort.

David ha dit...

Toni, no entenc el que vols dir, a que et refereixes?

David ha dit...

Toni,

He tornat a llegir el teu comentari i crec que l'he entès (la primera vegada es veu que estava una miqueta espès).

M'imagine que et refereixes a la història que va contar la regidora de cultura. Jo sincerament pense que no té ni idea de la història del País Valencià, no crec que fora un error intencionat ni que vulga fer creure a la gent una versió diferent de la història, simplement va intentar contar una anècdota i se va equivocar, res més.

Encara que també podria ser això que tu dius, d'esta gent m'ho crec tot, com pareix que es pensen que els ciutadans som tots bobos i ignorants...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...